Sådan forebygger du et angreb

Vi tager væggelus med hjem fra ferie som aldrig før. De små ubehagelige blodsugere bliver stadig mere almindelige i vores del af verden, fordi vi får taget dem med hjem uden at vide det fra hotelophold rundt omkring i verden. Herfra har de i mange tilfælde frit spil til at brede sig fra seng til seng. Her kan du læse mere om, hvordan du undgår at få væggelusene indenfor i dit hjem, hvis du har været på ferie.

Væggelus på hoteller

Man kan normalt ikke se, om der er væggelus på et hotelværelse, før det er for sent, og de enten angriber om natten, eller når man først er kommet hjem i sit eget soveværelse. Førhen var de i vores del af verden mest udbredt i vandrehjem og mere lurvede hoteller, men nu oplever selv dyre og eksklusive hoteller at blive inficeret fra tid til anden. Grundig og regelmæssig rengøring fjerner ikke væggelusene, da almindelige rengøringsmidler ikke gør det af med dem, og derfor kan selv de pæneste og mest rene hoteller være ramt, uden at man ved det. Det eneste væggelus er interesseret i er frisk blod hver nat, og så længe de får det, trives de. Og jo mere rejseaktivitet, jo bedre vilkår har de for at sprede sig over hele verden, fx til dit soveværelse!

Storbyer som London og New York, og nu også København, oplever regelmæssigt regulære invasioner af insekterne, der spredes via de rejsende gæsters kufferter. Senest har angrebene været så voldsomme, eksempelvis i London, at selv fly, teatre, restauranter og offentlig transport er blevet ramt. Men hvordan undgår man, at få de ubehagelige blodsugere med hjem?

Gode råd til IKKE at få væggelus med hjem

Rejseaktivitet er den største årsag til væggelus i danske hjem, og det er derfor ved hotelovernatninger risikoen er størst, hvis man ikke tager sine forholdsregler og følger nogle få enkle råd:

  • Tjek hotelværelset for tegn på væggelus, selvom det kan være svært at få øje på dem for det utrænede øje, især hvis der blot er tale om et mildt angreb – der dog hurtigt kan udvikle sig til et stort. I løbet af dagen skjuler de sig i sprækker i tapet, panel m.m. samt især sengesammenføjninger under sengen. Det kan som sagt være meget svært at se et angreb og evt. efterladenskaber. Læs mere her om fysiske spor og symptomer.
  • På hotelværelset: Pak ikke ud, men lad alt tøj blive i kufferten. Stil den så langt væk fra sengen som muligt.
  • Undersøg kufferter og anden bagage lige så snart, I er hjemme. Undgå så vidt muligt at tage kufferter m.m. ind i huset/lejligheden, ellers hold dem så langt væk fra sove- og opholdsrum som muligt. Det gælder især, hvis I har mistanke om, at I har overnattet i et hotel med væggelus.
  • Vask alt tøj på 60 grader, hvis det kan tåle det, da de små blodsugere og deres æg dør ved sådan en omgang. Mere sart tøj og andre genstande kommes i fryseren i nogle døgn i tætpakkede plasticposer, da denne metode også får bugt med dem. Insekterne kan leve op til et år uden blod, og derfor er det nødvendigt også at behandle kuffert og bagage med et velegnet middel til skadedyrsbekæmpelse, da de ellers risikerer at sidde klar til næste gang, du skal ud at rejse.

 


Print Friendly
The title of your home page