Sådan er et væggelus bid

Kort om væggelus bid

Her kan du læse om symptomerne på væggelus bid (eller helt korrekt stik) for at finde ud af, om du er angrebet. Væggelus er især aktive om natten, hvor de kommer frem fra deres skjulested for at suge blod fra mennesker, og derfor findes de især i soveværelset og i sengen. Her angriber de især de steder på kroppen, som ikke er tildækket af tøj eller sengetøj. Alle reagerer forskelligt på bid fra væggelus, ligesom nogle personer tilsyneladende bliver mere angrebet end andre. Dog er der en række karakteristiske fællestræk:

  • Du har primært bid på ansigt, hals, arme og hænder.Væggelus bid på hud
  • Du opdager ikke, at du er blevet bidt, før du vågner.
  • Dagen efter er din hud rød og hævet, og det kløer og svier i mere eller mindre grad. Et bidmærke kan evt. ses i midten.
  • Nogle personer oplever at få et voldsomt udslæt, mens andre kan være allergisk over for bidet. I disse tilfælde skal man søge læge.
  • Der er små bolddråber på lagen og sengetøj.

Symptomer på væggelus bid/stik

Det ubehagelige ved væggelus bid er, at du først dagen efter opdager, at du og måske resten af din familie er blevet angrebet af op til flere hundrede blodsugende kryb. Selve bidet mærker du ikke, fordi de sprøjter et “bedøvelsesmiddel” ind i huden, inden de stikker akkurat som myg. Der er derfor snarere tale om et stik end et bid.

Hvordan folk reagerer på bid er meget forskelligt. Nogle oplever som nævnt kun mindre hævelser, rødmen og kløen, der går væk efter få dage, mens andre får store allergiske udslæt, der kan genere i flere uger.

Det psykiske problem ved at have væggelus er desuden for nogle mindst lige så stort som det fysiske, da det unægteligt er meget ubehageligt at tænke på – især aftenen inden man lægger sig til at sove efter opdagelsen af de små blodsugende kryb. Her er der kun ét af gøre – skaf professionel hjælp hurtigst muligt!

Behandling af bid/stik

Du kan behandle bidene med midler fra apoteket, der dæmper kløen og som fjerner det værste ubehag, da det er vigtigt at undgå at kradse i huden, hvor man er blevet bidt, da dette kan føre til infektioner eller ar. Lægemidler som antihistaminer kan lindre dine symptomer, hvis du er stærkt medtaget af en allergisk reaktion.

Bid fra væggelus kan være meget synlige og iøjnefaldende, hvis du er blevet bidt i ansigt og på hals, hvor det ikke er så nemt at tildække sig. Vær derfor forberedt på at få mange spørgsmål fra venner og familie, da et angreb godt kan være voldsomt at se på, pga. hævelse og store røde plamager.

Udover behandlingen for bid er det naturligvis nødvendigt at behandle årsagen, nemlig væggelusene og deres opholdssted om dagen. Er du angrebet af væggelus bid kan du enten forsøge med bekæmpelse selv eller få professionel behandling.Vi anbefaler, at du gør det sidste, da det gælder om at fjerne blodsugerne hurtigt og effektivt, hvilket langt fra altid er tilfældet, hvis man prøver selv.

Er væggelus bid farlige?

Mange er bekymrede for, om bid fra de små blodsugende tæger kan overføre forskellige former for smitte fra et menneske til et andet, som fx moskito myg kan. Bekymringen skal tages alvorligt, da mange danskere får problemet fra hotelværelser rundt omkring i hele verden, hvor mange forskellige mennesker har boet før.

En artikel i Politiken har senest taget emnet op, men ingen videnskabelig undersøgelse har endnu påvist, at tægen har overført smitte fra menneske til menneske (bl.a. Wikipedia). Dog er det sikkert, at den kan være smittebære for mindst 28 sygdomme, fx gule stafylokokker, men det er som sagt ikke bevist at disse sygomme kan overføres til mennesker.

At det endnu ikke er videnskabeligt bevist, at væggelus spreder smitte, frikender dem naturligvis ikke, da der i så fald stadig er en vis risiko for, at det kan ske. For at være på den sikre side er det derfor bedst at udrydde dem professionelt og hurtigst muligt efter opdagelse.


Print Friendly
The title of your home page