FAQ

Her finder du de mest almindelige spørgsmål og svar om væggelus.

Væggelusen er en lille 5-6 mm. lang blodsugende tæge, der har en rød-brun farve og en flad og oval krop. Der findes flere forskellige arter, men den såkaldt almindelige væggelus er typisk den, der angriber os om natten, når vi sover. Væggelusene bliver guidet af kroppens varme samt kuldioxiden i vores udåndingsluft, og de angriber typisk de steder på kroppen, som findes uden for dynen, hvor de kan suge blod i helt op til 10 minutter ad gangen. De lever oftest i små sprækker i og omkring sengen, men kan også findes mange andre steder, hvor mennesker færdes.

  • Har jeg fået væggelus?

De typiske tegn på væggelus er kløen og rødmen og mærker efter stik på krop og ansigt. Der kan desuden være bitte små bloddråber på sengetøjet. Det er sjældent, man ser andre spor af de små blodsugere, før skaden er sket. Men hvis man kigger meget godt efter i sprækker, revner og andre skjulesteder, hvor de kan gemme sig, kan man finde dem i vægge, tapet, møbler, senge og tekstiler.

  • Hvorfor har jeg fået væggelus?

De seneste år har mange danskere fået tægerne med hjem i kufferten efter ophold på hoteller i udlandet. Men den seneste tendens er, at de spreder sig mere end tidligere lokalt i Danmark, fx i forbindelse med flytninger, fra lejlighed til lejlighed i samme opgang, på kollegier og efterskoler, vandrehjem m.m. Årsagen til et væggelusinficering er sjældent dårlig hygiejne, dårlig rengøring eller en forkert handlemåde hos dem, der har fået de ubehagelige blodsugere indenfor. 

  • Hvordan bekæmper jeg væggelus?

Du kan forsøge dig med at fjerne dem selv, men i de fleste tilfælde anbefales det at bruge et firma til skadedyrsbekæmpelse. Bekæmpelsen handler om at lokalisere væggelusenes primære opholdssteder, behandle med en effektiv gift de rigtige steder, supplere med varme-/ kuldebehandling, vask af alt tøj, sengetøj, betræk osv. over 60 grader, mekanisk fjernelse af skadedyrene i form af støvsugning, meget grundig rengøring og i sidste ende muligvis udsmidning af inficeret inventar. Forsøger du selv at fjerne dem, og de ikke forsvinder i løbet af en uges tid, er der ikke andet at gøre end at kontakte et firma med speciale i skadedyrsbekæmpelse af væggelus hurtigst muligt!

  • Kan væggelus smitte med sygdomme, hvis de en nat suger blod fra en syg person og næste nat fra en rask person, fx på et hotelværelse?

Undersøgelser har vist, at de kan være smittebærere for mindst 28 sygdomme, men intet tyder på at sygdomme kan overføres til raske personer, når de suger blod. Selvom det ikke er bevist, at de smitter med sygdomme, så er det bedst at være på den sikre side og fjerne dem hurtigst muligt.

  • Hvad er et væggelus stik, og hvordan behandles det?

Væggelusen er oftest på jagt efter blod om natten, når offeret sover, og som regel er det kun de dele af kroppen, der stikker uden for dynen, den angriber. Det er sjældent, man mærker selve stikket, dels fordi man sover, og dels fordi væggelusen bedøver huden med sit stik, før den suger blod med sin snabel. Det er derfor først om morgenen, at stikket svier og klør. Hvor ubehageligt det er, svinger fra person til person. Lider du meget af kløen, kan lægemidler fra bl.a. apoteket dæmpe symptomerne.

  • Er det svært at komme af med væggelusene?

Ja, det er desværre en af de mest hårdføre skadedyr, der findes. Årsagen til, at de er så svære at bekæmpe, er deres evne til at skjule sig i løbet af dagen i de mindste sprækker i hjemmet, hvor de også lægger deres æg, så antallet hurtigt fordobles flere gange. En enkelt behandling er sjældent nok, men må gentages med ugers mellemrum.

  • Hvad koster en behandling mod væggelus hos et skadedyrsbekæmpelses-firma?

Hvor meget det kommer til at koste, afhænger hos de fleste firmaer af din boligform, hvordan du er angrebet og størrelsen på din bolig. Mange firmaer har en minimums “fra-pris” på ca. 1.000-4.000 kr., hvorefter forhold som kvadratmeter, antal behandlinger m.m. påvirker den endelige pris. Undersøg derfor nettet og kontakt flere firmaer for information om pris og behandling, inden du hyrer et firma til bekæmpelsen. Her på hjemmesiden kan du også finde en liste over skadedyrsbekæmpelsesfirmaer. Gå til forsiden for mere information om væggelus.


Print Friendly
The title of your home page