Alt om væggelus bekæmpelse

Her får du nogle helt konkrete råd til, hvordan du selv kan stå for væggelus bekæmpelse, eller hvor du finder hjælp til det. Nogle vælger at få professionelle til at fjerne væggelusene så hurtigt som muligt, fordi tanken om de små kryb er uudholdelig, mens andre selv ønsker at prøve at fjerne dem selv først. Hvad du vælger afhænger i høj grad af dit temperament, din situation, familieliv osv.

Væggelus bekæmpelse: Selv eller firma?

Fordelen ved at stå for bekæmpelsen selv er naturligvis at spare penge til professionel hjælp. Følg rådene nøje, og brug så lang tid som nødvendigt – ellers risikerer du og evt. familie at døje med problemet i længere tid, end I ellers ville. Gør du det selv, er der ingen garanti for at bekæmpelsen virker, ligesom der er en vis risiko for, at de ikke bliver helt udryddet. Forsøg kun med væggelus bekæmpelse selv, mens problemet stadig er lille, eller du kun har en formodning om at være ramt. 

Med et professionelt firma til at stå for væggelus bekæmpelse, får du fjernet dem hurtigt og effektivt. Det er naturligvis dyrere end at gøre det selv, men til gengæld får du en fagmands ekspertise og erfaring. Væggelus er en alvorlig sag, og de kan være meget vanskelige at komme af med, hvis de ikke bliver fjernet med professionelt skadedyrsbekæmpelse.

Væggelus bekæmpelse: Det kan du selv gøre

Hvis du har fået væggelus i dit hjem, fx efter at du har været ude at rejse, gælder det om at bekæmpe dem hurtigt. Find ud af, hvor de opholder sig, det er typisk ved og i senge, skabe, paneler, i tapet og vægge samt lignende steder, de kan gemme sig. Hvor de opholder sig kan ses på deres efterladenskaber, fx ekskrementer og tomme væggelusskaller.

Sådan bekæmper du selv væggelus:

  • Støvsug de ramte områder grundigt, men gem nogle væggelus til identifikation, hvis du senere får brug for et professionelt firma.
  • Vask alt berørt tøj, sengetøj m.m. på minimum 60 grader, eller kom det i fryseren i mindst et par døgn. Evt. kuffert behandles med egnet insektgift.
  • Bekæmp dem med varme over 60 grader eller -18 grader, da de dør ved disse temperaturer.
  • Brug insektlak, sprøjtemidler og insektpudder, hvor de opholder sig og færdes. Her er det vigtigt at bruge de rigtige midler, da almindelige insektmidler ofte ikke er nok. Der findes mange forskellige midler på markedet, hvoraf de mest effektive er forbudt i Danmark, mens væggelusene er resistente er overfor andre.

Få professionel hjælp til væggelus bekæmpelse

Du kan selv komme af med de ubehagelige blodtæger, hvis du er meget tidligt ude med bekæmpelsen. Der går dog ikke lang tid, fra de kommer ind i hjemmet, til de bliver noget nær umulige at komme af med for almindelige mennesker og de midler, der er til rådighed. Måske lykkes det at fjerne de fleste voksne blodsugere, mens æggene kan være meget svære at behandle.

Professionel skadedyrsbekæmpelse i form af en behandling kan ofte være den bedste løsning, især hvis man bor i etageejendom. En væggelusekspert ikke kun har erfaring med at fjerne problemet effektivt, hvor det er, men også erfaring med at stoppe spredning til andre lejligheder. Det er bl.a. derfor, at Statens Skadedyrlaboratorium anbefaler, at man kontakter et firma med erfaring i at bekæmpe væggelus.

Fordele ved professionel væggelus bekæmpelse:

  • Faglig ekspertise og erfaring i at bekæmpe væggelus hurtigt og effektivt.
  • Oftest to behandlinger med specielle væggelusmidler, der sikrer en langtidsvirkende effekt, så problemet ikke opstår igen.
  • Du kan som regel være hjemme under behandlingen, da midlerne er godkendte, miljøvenlige og i den forbindelse ikke er sundhedsskadelige. Hvis du selv køber midlerne, kan du ikke altid være sikker på indhold og virkning.
  • Lejere har ifølge loven pligt til at rapportere væggelusangreb, så der kan blive tilkaldt professionel hjælp.
  • De fleste professionelle firmaer giver garanti på fuldstændig bekæmpelse.

 


Print Friendly
The title of your home page